
B. 

believed that they would continue to take people away fro 
1-95 hotels and into the Vero Beach and Sebastian are . 

ON MOTION by Vice Chairman Fies by 
Chairman Solari, the Board una · ously directed staff to 
research Indian River County provide a report that would 
show: (1) where hotels wo be appropriate or possible; (2) the 
existing hotels and t umber of rooms they currently have on 
the east and we ides of US-1; (3) the most recent estimate of 
short term tals in the County; and (4) suggestions on how to 

1e number of hotel beds. 

h E. Flescher Vice Chairman 

14. COMMISSIONERS MATTERS 

10:39 
a.m. 

C. Commissioner Wesley S. Davis 

None 

D. Commissioner Peter D. O'Bryan 

1. Deferred From Meeting of June 21, 2016: 
Rewrite of County Code Section 956.15 
{memorandum dated June _13 , 2016)_ ____ _________ ______ _______ ____ __ ______ ______ __ 137-144 __ _ 

10:46 2. 

Commissioner O'Bryan provided background and requested the 
Board to consider directing staff to rewrite Section 956.15 
Regulations for Temporary Signs Requiring Permits, of the 
Indian River County Code, which regulates temporary signs. He 
believed the Supreme Court decision of Reed versus the Town of 
Gilbert, Arizona made this Section invalid. 

MOTION WAS MADE by Commissioner O'Bryan, SECONDED 
by Vice Chairman Flescher, to direct staff to rewrite Section 
956.15 Regulations for Temporary Signs Requiring Permits. 

Commissioner Zorc sought and received clarification regarding 
the rules of temporary and permanent signs. 

T he Chairman CALLED THE QUESTION and the Motion 
carried unanimously. 

Update from F AC Annual Conference 
a.m. _ {memorandum dated_June 29, 2016) _______ ____ __ _______ ______ ___ _______________ ___ _____ _145 __ 

Commissioner O'Bryan provided an update from the Florida 
Association of Counties (FAC) Annual Conference. 

Board of County Commission Minutes 
July S, 2016 
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TO: 

DATE: 

SUBJECT: 

FROM: 

June 21 , 2016 
ITEM 14.D.1 

INDIAN RIVER COUNTY 
BOARD OF COUNTY COMMISSIONERS 

INTER-OFFICE MEMORANDUM 

Members of the Board of County Commissioners 

June 13, 2016 

Rewrite of County Code section 956.15 

Peter O'Bryan :--.-.......[) & 
Commissioner, District 4 ~ .Y 

Request the Board to consider directing staff to rewrite section 956.15 of county 
codes, "Regulations for temporary signs requiring permits." This section has 
become invalid due to the Supreme Court decision of Reed v. Town of Gilbert, 
Arizona. 

Back up provided. 

247 
137 



SUPREME COURT OF THE UNITED STATES 

REED ET AL. v. TOWN OF GILBERT, 
ARIZONA, ET AL. 

No. 13-502. Argued January 12, 2015-
Decided June 18, 2015 

A sign regulation that "on its face" 
considers the message on a sign to 
determine how it will be regulated is 
content-based. Justice Thomas 
emphasized that if a sign regulation i~ 
content based "on its face" it does not 
matter that the government did not 
intend to restrict speech or to favor 
some category of speech for benign 
reasons. 



• Justice Thomas's opinion calls into 
question almost every sign code in this 
country: 

• Few, if any, codes have no content-based 
provisions under the rules announced in 
Reed. 

The Alito Concurrence 

"I will not attempt 
to provide 
anything like a 
comprehensive 
list, but here are 
some rules that 
would not be 
content-based:" 

lt'ffACHMENT 3 



REGULATIONS 

Rules regulating size "based on any content-neutral criteria, 

Rules regulating the locations In which signs may be placed 

LJ Rules distinguishing between -

"lighted and unlighted signs" 

"signs with fixed messages and electronic signs with 
messages that change" 

Uplacement of signs on 

public and private property 

commercial and residential property 

~------~------------·-~,.~-

Regulations 

• Rules distinguishing between on 
premises and off-premises signs" 

• Rules restricting the total number of 
signs per mile of roadway'' 

• Rules imposing time restrictions on 
signs advertising a one-time event, 

ATTACHMENT ~ 



Section 956.15. - Regulations for temporary signs requiring permits. I Code of Ordinances... Page l of 4 

Section 956.15. - Regulations for temporary signs requiring 

permits . 
.. .. .. ·. . ·.· · ; .. i--- --·i 

<\:> ' .Q ; ~ i isa:etl: 
• ..... .. -' ... ~ ~ .. _ _ f _ - • . . . ~ 

The requirements of this section apply to temporary signs erected for polltlcal 

campaigns and for special events. For purposes of this section, special event signs are 
temporary signs announcing special events to be sponsored by a charitable, 
educational, or religious institution, or a commercial entity. Said temporary signs shall 
require issuance of a permit by the code enforcement official, except as otherwise 

specified herein. Prior to the placement of any of the described temporary signs all 
relevant provisions of this chapter shall be satisfied. 

(1) Sign permit required. Except for a free expression sign posted by an owner on 

his or her property, no temporary political campaign sign or special event sign 

shall be displayed in the unincorporated area of Indian River County unless a 

county sign permit has been obtained subject to the provisions of this section. 
A single overall sign permit may be obtained for placement of more than one 

(1) temporary sign, including multiple signs displayed as part of a countywide 
campaign or advertisement of a special event No more than twenty (20) signs 

shall be displayed in the unincorporated county for a special event. For 

political campaigns, there is no limit on the total number of signs displayed in 
the unincorporated county when such signs are otherwise displayed In 
compliance with the requirements of this section. 

(2) Application. The applicant shall submit a written application on a form to be 
provided by the code enforcement official which stipulates the conditions 

under which the temporary sign(s) are being requested . In addition to sign 

application information required pursuant to section 956.05. the application 
should Include the following: 

(a) Nature of the temporary slgn(s). If the temporary sign(s) relate to a special 

event, include the location of the special event and daily schedule of 
activities; 

(b) Duration of special event or campaign, Include dates of commencement 

and termination of the special event or political campaign; 

(c) Sign distribution. Include the proposed distribution of slgnage and such 

other information as the county may require to ensure consistency with 
the spirit, intent, and purpose of this chapter; 

(d) Responsible agents, Identify the name of the sponsoring entity and 

principal contacts responsible for erecting and removing signage. 

(3) 

2S1 
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Section 956.15. - Regulations for temporary signs requiring permits. I Code of Ordinances... Page 2 of 4 

Duration of sign display restricted. Temporary special event signs may be 
erected for a period of time not to exceed seven (7) calendar days within any 

six-month period. Temporary signs associated with a Temporary Use Permit 

Issued under County Code Chapter 972. Temporary Uses. may be erected for a 
period of time concurrent with the timeframe of the approved event. 
Temporary political campaign signs may be displayed no more than ninety (90) 

days prior to the electlon In which the candidate's name or the issue will 
appear. Any unopposed candidate In the first primary who will face opposition 

in the following general election may erect temporary political signs ninety (90) 

days prior to the first primary, notwithstanding the fact that the candidate's 
name will not appear on the first primary ballot. 

(4) Temporary signs In residential districts. Temporary signs for political campaigns 

or special events are allowed in residential districts, as defined In Chapter 901. 
Definitions, subject to the following provisions: 

(a) One (1) sign per special event, candidate or issue is allowed per lot or 

parcel of land. The allowable signage shall not exceed nine (9} square feet 01( 
eer sign; 

0 K{b) Signs shall not be Illuminated and shall be freestanding; 

0 l(Cc) Signs shall be located wholly on the private property and shall be placed 
at least five (5) feet from all rights-of-way and fifteen (15) feet from all 

other property lines, and shall not exceed five (5) feet in height. 

(5) Temporary sign5 in nonresidential districts. Temporary signs for potltlcal 

campaigns or special events are allowed in nonresidential zoning districts 
subject to the following provisions: 

(a) One (1) sign per special event, candidate or issue is allowed per lot or 

parcel of land. The allowable slgnage shall not exceed (16) square fegt per, DK 
§ign; 

o ~ b) Signs shall be located wholly on the private property and shall be placed 
at least five (5) feet from any right-of-way and fifteen (15) feet from all 

other property lines and shall not exceed ten (10) feet In height. 

(6) Compliance with conditions of slgn(s) placement and removal. The applicant shalt 

place signs in a manner consistent with the terms of county sign regulations 

and remove the same pursuant to the schedule approved as a condition of 
permit approved. In addition, the applicant shall agree to conditions necessary 
to ensure that potential issues identified by the county shall be effectively 

managed in order to promote the public safety, avoid excessive proliferation 

of signage, and protect the economic and business climate and appearance of 

the community. Concerning the placement and removal of temporary political 
campaign and special event signs, the following shall apply: 

(a) All temporary signs must be removed within five (5) days after the special 
event or, regarding political campaign signs, after the election in which the 

candidate is eliminated or elected or after the resolution of the respective 
issues by referendum; 

0 ~ b) The placement of temporary signs upon any tree, utility pole, or similar 

252 
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Section 956.15. - Regulations for temporary signs requiring permits. j Code of Ordinances... Page 3 of 4 

object is prohibited; 

C> ~ (c) The placement of any temporary sign without permission of the owner of 

the property upon which the sign is placed is prohibited; 

(d) The placement of any temporary sign in a public or private road right-of­

way is prohibited; however, the public works department may approve . 
placement of temporary traffic/directional signs within rights-of~way In 

accordance with subsection 956.11 (2)(b). For purposes of this regulation, 
the road right-of-way llne shall be deemed to be the edge of sidewalks or 
utility poles furthest from the road. Where no such structure(s} are 

present, the right-of-way line shall be deemed to be twenty (20) feet back 
from the near edge of roadway pavement or, if unpaved, the near edge of 
unpaved roadbed surface. 

(Ord. No. 90-16, § 1, 9-11-90; Ord. No. 95-10, § 22, 5-31-95; Ord. No. 98-9, § 3C, 5-19-98; 
Ord. No. 2012-030, § 4, 7-10-12) 

Section 9S6.15.1. - Regulations for active subdivision or real 
estate development signs . 
. ··-·-.-·-- · , ..... ,,. ······· , 

;_~.L~ l~!~.t~ 1 

On-premise active subdivision or real estate development signs may be erected 
subject to compliance with the following conditions in addition to other applicable 

provisions of the sign ordinance. These signs are not subject to subsection 956.11(:Z)(h), 
"Real Estate For Sale, Lease, or Rental Signs." 

o\(. c2> 

Character of sign. Such signs shall not exceed forty-eight (48) square feet 

except in single-family residential districts where they shall not exceed twenty­
four (24) square feet for model homes and sales offices only. One (1) 

additional sign may be erected on a site having a street frontage in excess of 
three hundred (300) feet. Such sign must be located on the premises of the 

developing project or subdivision, at least five (5) feet from all rights-of-way, 

and at least twenty (20) feet from contiguous property lines of adjacent 
landowners. These signs may be illuminated. 

Number of signs permitted. Only one (1) such sign shall be permitted for each 
common roadway along the perimeter of the development. Such sign must be 

located on the p remlses of the development, at least five (5) feet from all 

rights-of-way, and at least twenty (20) feet from contiguous property lines of 
adjacent landowners. These signs may be illuminated. 

0 "- (3) Filing of plat and/or site plan. Prior to the erection of such a sign, an approved 
preliminary plat or a site plan for the development, as applicable, shall be 
placed on file with the community development department. 

()'f- (4) Authorization for sign placement. Only the exclusive agent of the developer or 

owner of the property shall be authorized to place a sign on the property. The 

property owner's signed authorization consenting to the placement of a sign 

153 
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representing an exdusive real estate agent on such premises shall be filed 
with the community development department prior to the placement of the 
agent's sign. 

(S) Time limitation. Active subdivision or real estate development signs shall be 
removed once fifty (50) percent of the subdivision or development is sold or 
leased by the developer. 

(Ord. No. 98-9, § 3D, 5-19-98; Ord. No. 2012-030, § 5, 7-10-12) 

254 
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